Tentoonstelling "Boem Paukeslag" Antwerpen

 



In het letterhuis in Antwerpen liep tot eind juni een tentoonstelling over de 100ste verjaardag van de dichtbundel Bezette Stad en de 125ste verjaardag van Paul van Ostaijen, een goede reden dus om naar Antwerpen te gaan!

Bezette Stad

De tentoonstelling was het gevolg van de aankoop van de dichtbundel Bezette Stad door de Vlaamse overheid. Het boek was voor het laatst gezien in de jaren 50/60 bij de neef van de dichter waarna het verdween, maar kwam begin dit jaar plotseling terug boven water. Dat het boek opeens weer in publiek bezit zou komen had niemand voor mogelijk gehouden.

Bezette Stad wordt gezien als de "heilige graal" van de moderne Nederlandse literatuur door de vele vernieuwingen die Van Ostaijen in het boek bracht. De opvallende typografie en de woordspelingen doen het boek daarom nog altijd zeer modern en hedendaags lijken.


De Tentoonstelling, Boem Paukeslag

Via onderstaande link kun je de tentoonstelling virtueel bezoeken (scrol een beetje naar beneden en druk op de bolletjes of vraagtekentjes voor info of om naar de volgende opstelling te gaan):

Al vanaf de ingang van het Letterhuis kon je de tentoonstelling niet mislopen, aan de gevel van het gebouw waren in het groot de letters "Boem Paukeslag" aangebracht, binnen ging een grote foto van Van Ostaijen boven de deur en boven de trap hing de houtsnede, die ook de cover van Bezette Stad is, door Oscar Jespers. 


De eerste ruimte van de tentoonstelling bestond uit een paar vergrote foto's uit de periode van de aanval en de bezetting van Antwerpen in de Eerste Wereldoorlog.


Daarna kom je in de tweede ruimte van de tentoonstelling, hier liggen documenten als brieven (tussen Paul, Oskar, Floris en andere medewerkers van het boek), recensies van het boek na de eerste uitgave, een lijst met de aantal verkochte boeken, documenten uit begin jaren 20 (zoals reclame voor theaters of andere producten uit die tijd), de originele cover van het boek en nog veel meer. Op de muur werden oude films uit dezelfde periode afgespeeld die toen nog begeleid werden door een orkest in de zaal, theater had dan ook wel een grote invloed op Van Ostaijen, op een andere muur werden verschillende gedichten ondersteund door een animatie van de typografie voorgelezen.


En dan het volgende deel, misschien wel het belangrijkste deel van de tentoonstelling, het deel met het originele handschrift van Bezette Stad. Er was een selectie gemaakt met de bekendste en belangrijkste delen van boek waaronder natuurlijk: Boem Paukeslag, Zeppelin, Samson, Bedreigde Stad en meer. Deze stukken zijn perfect te zien op de virtuele route van de tentoonstelling via het linkje.







De volgende ruimte, de groene ruimte gaat verder in over de literatuur van die periode. De laatste ruimte geeft via een tijdsband een goed overzicht over de geschiedenis van de typografie vanaf het einde van de 19de eeuw. Dit is terug goed zichtbaar via de virtuele route.


En dat was het dan, de tentoonstelling "Boem Paukeslag". Zelf vond ik het persoonlijk een super mooie tentoonstelling met mooie documentatie, prachtige foto's en natuurlijk een groot aantal van de belangrijkste stukken in verband met het boek. Maar ik had er persoonlijk misschien wel een beetje meer van verwacht, al kan ik wel niet echt uitleggen wat er precies miste want de meest essentiële stukken waren er wel. Wat ook beter kon was de uitleg bij elk stuk, alhoewel er informatie op de muur was aangebracht was het soms wat lastiger om bij elk stuk te weten wat er precies opstond door de oudere handschriften (zoals brieven) of wat precies de link was tussen het stuk en Bezette Stad, met meer informatie was de tentoonstelling misschien een groter geheel geweest. 


                                                                   Van links naar rechts: Paul van Ostaijen, Floris Jespers en Oscar Jespers
 

Reacties

  1. Heel knap dat je naar de tentoonstelling bent geweest, Gerben. En dank je wel om de lezers van dit bericht te kans te geven de tentoonstelling ook eens virtueel te bezoeken.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts